Blisko 150 uczniów wraz z nauczycielami z przemyskich szkół – Liceum Ogólnokształcącego im. Juliusza Słowackiego, II Liceum Ogólnokształcącego im. Kazimierza Morawskiego, Zespołu Szkół Elektronicznych i Ogólnokształcących, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 2, zgromadziło się we wtorek 17 maja w Kolegium Technicznym, aby zaznajomić się z kulinarnymi tradycjami innych państw oraz poznać program Erasmus z perspektywy studentów.
Poznaliśmy najpopularniejsze dania, kulturowe nawyki żywieniowe i ciekawostki na temat kuchni polskiej (Magdalena Kierepka – III rok bezpieczeństwa i produkcji żywności), ukraińskiej (Viktoriia Vonsovych – II rok bezpieczeństwa i produkcji żywności), tureckiej (Burak Bozkara, Burak Cemil Bal – mechatronika II rok, Sule Cerko, Elif Yavuz – architektura wnętrz II rok), egipskiej (Youssef Nabil – mechatronika II rok) i meksykańskiej (Patrycja Bereś – Dział Rozwoju i Współpracy PANS).
Wydarzenie miało na celu promocję Programu Erasmus+, pokazanie korzyści, jakie przynosi, dlatego studenci chętnie dzielili się swoimi doświadczeniami. Najważniejsze i powtarzane przez nich najczęściej, to – własny rozwój, zetknięcie się z inną kulturą, zdobycie samodzielności życiowej, zawarcie nowych przyjaźni, szlifowanie języka obcego.
„Przez żołądek do serca” – uczestnicy spotkania mogli sprawdzić słuszność tego powiedzenia. Prędkość z jaką znikały przygotowane potrawy i zadowolone twarze młodzieży świadczą o tym, że wyjazdy na wymianę będą się cieszyć jeszcze większą popularnością.
A dla tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty i zagraniczną kuchnię mamy specjalną niespodziankę! W załączniku niebawem pojawią się przepisy na zaprezentowane we wtorek potrawy – Banusz, Chilli Con Carne, Falafel, Pudding ryżowy, Revani, Menemen, Mücver, Lahmacun, Karniyarik – smacznego!
Zapraszamy również do przeglądnięcia galerii zdjęć, w której znajdują się m.in. zdjęcia z przygotowań.